Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Ansonia_guibei Mulukhiyah Atleta Mose_ben_Sen_Tob_de_Leon Autovía_del_leizaran Monumento_de_los_Tres_Dikgosi Ateneo_Eva_Perón Hippocampus_ingens Archaiasinae Ministros_de_Relaciones_Exteriores_de_Santo_Tomé_y_Príncipe Guadalmesí Herricks_(Nueva_York) Andrés_Sanchez_Pascual Hermano Ara_patagonia_(b_1) Angel_Yesid_Camargo Guglielmo_Platoni Athee_(mayenne) Id_est Australian_and_New_Zealand_Association_for_the_Advancement_of_Science Monasterio_de_San_Andrés_de_Eixalada Henkel_(empresa) Angel_Ocana Guía_para_la_Vida_de_Bart_Simpson Morning_Glory Modúbar_de_la_Emparedada Astérix_le_Gaulois Antis Apogon_nigripes Gymnanthe_drummondii Anne-Genevieve_de_Borbón-Condé Guerras_anglo_holandesas Gusztáv_Jány Hesperocallis Gromejon Misil_Polaris Haworthia_reinwardtii_var_peddiensis Atheris HIP_10395 Asuka_Fujimori Aragones_benasques Halichoeres_marginatus Monte_Fuji Grottolella Hormocalyx Anos_510_adC Angluzelles_et-Courcelles Hwang_Min-Woo Hieracium_georgieffianum Miquel_Nadal Halichoeres_prosopeion Halloween_La_maldicion_de_Michael_Myers Grupo_de_Operaciones_Especiales Apocalipsis_Now Henri_Troyat

html map