Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aymerich Hippocrepis_comosa Harris_County_Hospital_District Astyanax_maximus Hildale_(Utah) Hell's_Kitchen,_Manhattan Autovia_del_leizaran Monselice Asociación_Nacional_de_Fútbol_Amateur_(Chile) Area_de_Conservación_Cordillera_Volcánica_Central Hueso_de_jamón Hancocks_Bridge_(Nueva_Jersey) Hospital_Sant_Joan_de_Déu Annales_de_l'Institut_Botanico-Géologique_Colonial_de_Marseille Miracle_at_St._Anna Huelga_de_hambre_de_1981_en_Irlanda_del_Norte Arrondissement_de_Ajaccio Modelo_booleano Angelica_Huston Guerra_ítalo-etíope Aya_Kito Monceaux_sur_Dordogne IA-58_Pucará Grupo_de_Investigacion_del_Observatorio_Vaticano Mundial_Femenino_Sub-20 Andres_Caparros_Jr Hípica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 Ichtyoselmis Moros_y_Cristianos_de_Monforte_del_Cid Aureol_1 H̱asẖāš_ibn_Saʿid_ibn_Aswad Ausra_Augustinavičiutė Grigory_Neujmin Ansellia_africana Anos_270_a_C Hillman Arteria_carótida_común Hms_dragon_(d46) Hasta_no_verte_Jesús_mio Hymenocephalus_longibarbis Mississipi_Queen Angola,_Louisiana Anguirus Helena_Bianco Monte_Kemul Hortus_Cantabrigiensis Ano_1726 Apogon_smithi Hemerobiidae Montefiore_dell'Aso Area_metropolitana_de_Fráncfort Movimiento_LGTB Milton_Tróccoli Moritzi Muerte_de_Mozart

html map