Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Alexánder_Névski Distrito_de_Guararé Ambly-Fleury Dr._Oetker Amarás_a_tu_prójimo Altolamprologus_calvus Dagfinn_Høybraten Dekeyseria_brachyura Dragon_Tales Cortes_de_Medina_del_Campo_de_1305 Alnus_cordifolia_var._subcordata Distrito_de_Argo Distrito_congresional_At-large_de_Delaware Alypiodes DPP Altinópolis Drácula_príncipe_de_las_tinieblas Cyrtosia_lindleyana Dendropsophus_cerradensis Algarrobón Danielle_Campbell Daniel_Rebull Cusi_Hualpa Directiva_91_414/CEE_relativa_a_la_concesion_de_licencias_comercialización,_uso_y_control_en_la_Unión_Europea_de_los_productos_fitofarmaceúticos_en_su_forma_comercial Códigos_CIE_10 Almacén_de_Ribera DNS_dinámico Cueva_de_Llonín Downesia_perniciosa Crucianella_erecta Copa_America_2007 Dueña_de_mi_corazón_(canción_de_Roser) Alumoludwigita Crocidura_desperata Distrito_de_Schmalkalden_Meiningen Coronileño Cárter Corvea Dith_Pran Cristóbal_de_Salazar_Mardones Dave_Cowens Drácula_(película_1931_II) Aloe_parvispina Courtland_(Wisconsin) Aleuropleurocelus_ceanothi Dedo_(unidad_de_longitud) Cultura_de_jamaica Duran Edad_de_oro_del_software_espanol Ecouviez Echinophora Dan_Martin Dakar_1996 Cuentero_de_Muisne Coralie

html map