Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Ann_Nocenti Asociación_de_la_industria_discográfica_de_Estados_Unidos Arca_de_las_Bienaventuranzas Astas Muerte_de_espanol Halakwulup Mrs._Brown Monsun Arzobispo_de_Santa_Fe_de_Bogota Avena_nervosa Monumento_al_Renacimiento_Africano Hutnik_Nowa_Huta I_had_too_much_to_dream Muhai_Tang HD_152391 Mona_Lisa Asociacion_de_Baloncesto_de_Japon Hannah_Álvarez As-Samh_ibn_Malik Historia_de_la_diplomacia Aruṇadeva Moapa_Valley_(Nevada) Guerra_chipriota Axel_Bergstedt Hipsometría Apeliotes Antología_(música) Association_Sportive_Lyon_la_Duchère Hedraiostylus Armagh_(Pensilvania) Ascension_de_la_Virgen Armas_de_destrucción_masiva_en_Estados_Unidos Hoyos_(Libro) Historia_de_argelia Hugo_Süchting Hospital_Jose_Joaquín_Aguirre Hármala House_Rules Hibiscus_vitifolius Grätzer Haemaria_discolor_var._grandis Hecho_geográfico Héctor_Adomaitis Ano_1991 Haures Andréi_Gubin IEEE_802.20 Mina_terrestre Apistogramma_arua Gueron Gómez_Mendoza Hidrogeno_indicado Monasterio_de_las_Descalzas_Reales Hamamelidales Guanabano_(Puerto_Rico)

html map