Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sen_Rikyū Simmondsiaceae Temburini Selección_de_baloncesto_de_Cabo_Verde Timbiriche_11 The_Princess_and_the_Frog_(banda_sonora) Tolerancia_de_fabricacion Teatro_del_Libertador_San_Martin Sistema_auditivo_periférico Teoria_de_Gran_Unificación Saint-Jean-sur-Vilaine Tenchi_Muyo! The_Fuse Sorozabal San_Rafael_(municipio) Sideritis_syriaca Silicon_Knights Tambor_doble_(México) Theudas_(Maestro_de_Valentín) Tapirus_terrestris_colombianus Strongsville_(Ohio) Supercopa_de_Europa_de_Balonmano Stüsslingen Transporte_Publico_en_Cancun Scotia Scraptia_flavidula Torrealta,_San_Fernando Steve_Roach Teinurosaurio Sørensen Santa_Maria_de_Marlés Saint-Maixent Saint_Jean-du-Gard Titu_Maiorescu Sendyi Torneo_Clausura_2011_(Paraguay) Television_Screen_Magazine Sceloenopla_roseicollis T._gondii Santarém_(ciudad_Portugal) Tragulina Takoma_(metro_de_Washington_D_C.) Tomicha_rogersi Tetraodon_waandersii Santuario_del_Buen_Jesús_de_Congonhas Saint_Jean_de-Minervois Santiago_Rodriguez_Vega Strømmen_FK Temblor_(biologia) Saint-Nauphary Seleccion_de_futbol_de_Nigeria Serapion_de_Arteaga Sá_de_Miranda Theligny Semiramis_de_Babilonia

html map