Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Diego_Lozano Dane_Cook Allactaga_euphratica Copa_ASOBAL_2003 Coopsol Alianza_Socialista_de_Andalucía Convención_de_Canuelas An_Post-Sean_Kelly Direct_Attached_Storage Alpine_County,_California Earl_Amasa_Jones Crisis_existencial Cristóbal_del_Hoyo_Sotomayor Do_Ya_Thang Distrito_Independiente_De_North_Forest Discografia_de_Porcupine_Tree Ecorregion_terrestre_del_monte_de_llanuras_y_mesetas De_Witt_(Nueva_York) Corporacion_Biogénesis DTISP Distrito_de_livitaca Cruzada_de_Nicopolis Domingo_de_Azcuénaga Distrito_de_San_Vicente_de_Cañete Darvin_Chavez Coua_delalandei Economia_del_Japon Alfabeto_árabe_meridional Copa_mundial_de_críquet_de_2007 Alternativa_Mijeña Douglas_C_124_Globemaster_II Duero_Internacional Departamento_de_Asuntos_Nativos ERG Alp_(Gerona) Distrito_de_Swiecie Alejandro_Pérez Costa_de_Reyes East_Jordan Discapacidad Cuelas Dun_le-Palestel Algo_parecido_a_la_felicidad Digitacion Discepolo Divina_Infantita Célula_plasmatica Diocesis_de_Chiquinquira Crézieres Diego_León Convergencia_tecnológica Amietophrynus_fuliginatus Alfleda Alfabeto_checo E

html map