Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Vicepresidente_de_nepal Yuji_Horii Valverde_de_los_Ajos Vilma_Delinda_Sesarego_de_Gutiérrez Xiphophorus_clemenciae Acelgas_castellanas Condado_de_Conflent Agropyron_spicatum_var._viride Yoyoy_Villame Checker_Patrol Vevy WP:IIRPD Constantino_Láscaris Aira_flexuosa Conferencia_de_Nyon Aguas_Verdes Ciudadania_canadiense Willy_Ramos Chufera Cissus_sicyoides_f._compressicaulis Abdelkader_taleb_oumar Yakovlev_Yak-7 Yaho'ash_rey_de_Israel Weil_Tennis_Academy_Challenger Vazquez_(desambiguacion) Vime_de_Sanabria Velódromo_de_la_Barra Aerolineas_Federales Charlotte_M._Taylor Villadecanes_Toral_de_los_Vados Villefagnan Cine_gay Acanthephippium Vista_Tower Colmenar_de_la_Sierra Cinnyris_venustus Al-Hagunía Claudio_Sánchez-Albornoz_y_Menduina Xuxu Condado_de_Clark Academia_de_Merida Zona_arqueológica_de_Tlatelolco Villarino_das_Poldras Abiul Conespecifico Via_Trajana Constitución_codificada Churamiti You_were.../BALLAD Chris_Johnson_(baloncestista_1990) Acer_suberosum Circo_Massimo Contributions_from_the_Biological_Laboratory_of_the_Chinese_Association_for_the_Advancement_of_Science Ciudad_de_Sao_Paulo Confesor_de_la_fe

html map