Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Catalasa Campeonato_mundial_de_piraguismo_de_2005 Bucentauro Campeonato_Europeo_de_Tiro_en_10_m_de_2008 Bavaros Carpintero_fajeado Bi-Polar_(álbum_de_Cirse) Calle_47_(Tranvía_de_San_Diego) Año_1693 Campanillas_de_los_cercados Banco_de_Crédito_del_Perú Basilica_dei_Santi_Giovanni_e_Paolo Boscamnant Calle_79_(línea_de_la_7_Avenida–Broadway) Bet_Midrash Bañados_de_la_Estrella Carl_Spitzweg Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1909 Camilo_Gaínza Baruch_spinoza Campo_de_críquet_internacional_de_la_Universidad_de_Tribhuvan Cabucgayan Blue_Gender Castillo_de_Oris Basílica_de_Santa_María_dei_Servi Catalanismo_(extranjerismo) Certhia_familiaris_mandellii Biguernis Cachubo Bashar_Al–Asad Brahma_Vaivarta_Purana Boyne_Falls Carta_de_Amiens Cath_Maighe_Tuireadh Bacterias_Gram_negativas_con_G_C_bajo Azogues Cancer_de_Mama Björk_Gudmundsdottir_&_Trío_Gudmundur_Ingolfssonar Calle_50_(linea_de_la_7_Avenida–Broadway) Canicas Centroplacus_glaucinus Campo_gravitacional_lunar Castañedo Blast-Off_Buzzard Beninar Barclaysville_(Carolina_del_Norte) Cable_de_Categoria_7A Chaperón_(sombrero) Carex_tergestina Basilica_de_nuestra_señora_de_itati Bartolome_mitre Boutenac-Touvent Canton_de_Perpinán-3 Burmeist Berkovitsa

html map