Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

GyazMail Guerra_Hispano_Cubano_Estadounidense Annie_Ross I.C.B. Arroyo_Guaviyu_(Paysandú) Guerra_del_Infinito Guillermo_Langle Monte_de_Utilidad_Publica Ham_hock Helfgot Hellfire_(desambiguacion) Anthyllis_rosea Hidrólisis_Enzimática Guerra_de_los_Nueve_Años Heteractis_magnifica Anatoli_Korolióv Hyaenodon Area_metropolitana_de_A_Coruna Asistencia_media_en_los_estadios_europeos_de_futbol Hospital_Alemán Mis_años_grossos Herakles Andeer Andres_Piquer Aretha_arrives Habla_El_Corazon Arrondissement_de_Le_Blanc Archivo_Histórico_de_Viana Arlanza_(comarca) Mollerusa_(Lérida) Arausiaca Asia_Nitollano Montanita Guerrero_Kull Guerra_ruso-turca_(1768-1774) Apochiton_burttii H&K_G36 HNK_Šibenik Ano_1763 Hermandad_de_la_Entrada_de_Jesus_en_Jerusalen_(Ciudad_Real) Historia_de_Morelia Arroyo_Villasboas Askanison Animus Ascó Mom_at_sixteen Modelos_paramétricos_del_software Grupo_Visegrád Ano_695 Apollinaire How_Will_I_Know Human_(álbum_de_Death) Atkins_(Virginia) Ataques_de_Hezbola_sobre_Israel_de_2006 Audra_Mae

html map