Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Piacense |
|
Bavette, Bavettine
Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle
(długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym.
Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.
GyazMail
Guerra_Hispano_Cubano_Estadounidense
Annie_Ross
I.C.B.
Arroyo_Guaviyu_(Paysandú)
Guerra_del_Infinito
Guillermo_Langle
Monte_de_Utilidad_Publica
Ham_hock
Helfgot
Hellfire_(desambiguacion)
Anthyllis_rosea
Hidrólisis_Enzimática
Guerra_de_los_Nueve_Años
Heteractis_magnifica
Anatoli_Korolióv
Hyaenodon
Area_metropolitana_de_A_Coruna
Asistencia_media_en_los_estadios_europeos_de_futbol
Hospital_Alemán
Mis_años_grossos
Herakles
Andeer
Andres_Piquer
Aretha_arrives
Habla_El_Corazon
Arrondissement_de_Le_Blanc
Archivo_Histórico_de_Viana
Arlanza_(comarca)
Mollerusa_(Lérida)
Arausiaca
Asia_Nitollano
Montanita
Guerrero_Kull
Guerra_ruso-turca_(1768-1774)
Apochiton_burttii
H&K_G36
HNK_Šibenik
Ano_1763
Hermandad_de_la_Entrada_de_Jesus_en_Jerusalen_(Ciudad_Real)
Historia_de_Morelia
Arroyo_Villasboas
Askanison
Animus
Ascó
Mom_at_sixteen
Modelos_paramétricos_del_software
Grupo_Visegrád
Ano_695
Apollinaire
How_Will_I_Know
Human_(álbum_de_Death)
Atkins_(Virginia)
Ataques_de_Hezbola_sobre_Israel_de_2006
Audra_Mae
|