Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lista_de_basílicas_catolicas José_de_Vargas_Ponce Justicia_mayor_de_la_Casa_del_Rey Lago_Sap La_Virgen_de_las_Siete_Calles Jardín_Botánico_Regional_de_la_Costa_Norte Isocriptolepina Julio_DePaula Issenheim Keep_of_Kalessin Isaac_Peral_Caballero Ituglanis_epikarsticus Kotarani Juchique_de_Ferrer_(municipio) Lincoln_(condado_de_Adams,_Wisconsin) La_Jolla_Women's_Club José_Rodríguez_de_Castro Jerôme_Golmard Jesus_María_Hernández_Cifuentes La_Academia_(Paraguay) Jaime_Noguerol Jephtas_Gelübte Limarí_(río) John_C._Maxwell Jean_Bullant La_Celle_les_Bordes Limuru Kozure_Okami:_Shinikazeni_mukau_ubaguruma Jules_Pierre_Francois_Stanislas_Desnoyers Kan'ei Lioux Juan_Tomás_Martínez Lincoln_(oveja) Juego_indirecto Jeronimo_Blancas L_T_V. L_O_E. Jose_Airaldi Jaime_Heras La_verdad_en_el_caso_del_Sr_Valdemar Lenin_(Raión_de_Ivanivka) Jay_Nolly Leda_(desambiguacion) Juan_de_Lanuza_III La_Commedia_dell’Arte Laonastes Jadranko_Bogičevic Isla_Cavinzas Literatura_de_género Joseph_Charles_Corneille_Bequaert La_degollación_de_San_Juan_Bautista Jacques_Clément Keith_Smart La_Boissière_en-Gatine José_María_Gonzalez_de_Hermosillo

html map