Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Capricho_No_5 Bartelso_(Illinois) Canet Bélgica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Batalla_de_Aquisgrán Beiselia Brooklyn_Center_(Minnesota) CS_Alagoano Cayo_Asinio_Polión_(cónsul_40_adC) Bandera_nazi Camberwell Casa_Loma Bubon Beuil Bayview_(Washington) Barrio_de_san_juan_donibane Benjamin_constant_do_sul Cañonazo Cabezón_versicolor Basilica_Menor_de_San_Jaime_Apostol Chakan_Putun Barca_Congreso Beringen_Football_Club Cacique_Niquía Campo_del_Ángel Body_transfer Carboxipeptidasa Cementerio_de_Skogskyrkogården Chalo_Panamá Campeonato_de_Futbol_del_Este_de_Asia_2003 BEF Caorches Carme_Chaparro Canyon_6 Beauvis. Centropolis Centro_Comercial_Alcalá_Norte Campus_de_Jussieu Buguey Case_Construction_Equipment Carlos_Condell Banco_BHIF Campeonato_Mundial_de_Natacion_en_Aguas_Abiertas_de_2010 Belgian_journal_of_botany Boehmeria_frutescens_var._concolor Castanea_dentata Bobby_Shou_Wood Camino_a_la_gloria Carbón_bituminoso Cazouls-les-Béziers Carlos_Antonio_Mendoza_Soto Capitan_Simpson_(SS_21) Año_256_adC Años_1950 Bernardo_Tasso

html map