Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Acht_Achter Condado_de_Wheeler_(Texas) Villanueva_Rampalay Abdalá_Bin_Abdelaziz Vida_de_santa_pelagia Colegio_oficial_de_arquitectos_de_madrid Verbasculo Club_Atlético_Bembibre Wanderlust_(canción_de_Bjork) Volcan_Quizapú Xurelo Abril_de_1966 Condado_de_Norfolk_Massachusetts Vanderson_Valter_de_Almeida Cintia Condado_de_Ottawa Confederacion_de_Trabajadores_de_Mexico Constelación_de_Orión Acto_(filosofia) Christian_Camargo Chess_Titans Y._E._Yang Ajo_sanjuanero Abordaje_al_So_San Claudio_Rivadero Ag_draconis Control_de_calidad_en_el_laboratorio Afri_Cola Walter_Santana Zorzal_dorsigris Westwood_(Massachusetts) Chevregny Yeondoo_Jung Zanthoxylum_nadeaudi Vic_le-Fesq Abadía_de_Saint_Géraud_d'Aurillac WP:AT Virdika W_W_Sm. Abadí Xyrichtys_victori Adiós_al_Séptimo_de_Línea Codex_Seidelianus_II Western_Air_Lines Aeropuerto_Internacional_de_Cincinnati_Kentocky_Norte Agomadaranus_amoenus Volcán_extinto Acta_de_los_aventureros Aetheorhyncha Alejandro_Bini Vosego Wanda_Osiris Condado_de_Piedrabuena Civilización_asiática Alcay-Alçabéhéty-Sunharette

html map