Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Poker Open_Source_World_Conference Plaza_de_toros_Raul_Davalos_de_la_Calle Portaaviones_de_escolta Pielonefritis_aguda Plantas_medicinales_(A-B) Nazaré_(Portugal) Perrito_caliente_vegetal Musica_árabe Oficina_de_Planeamiento_y_presupuesto Neurocalyx Nelson_Saavedra Pacto_de_Bagdad Peter Par_12 Oscar_Castro_Zúniga Pomponio_Porfirión Ophrys_arachnifera_var._araneola Nosologia Myrcia_acris Museo_de_la_comunidad_de_Windsor Never_Too_Late_(canción_de_Kylie_Minogue) Periodo NetApp-Endura Obzor P_39D_2 Ovario_(botanica) Pejegato_Islandico Onda_Cádiz_Televisión Panthera_pardus_nimr Nicrophorus_defodiens Obrochne Plaza_Once Narcissus_stelliflorus ORP_Gen_K_Pulaski Pentatlón_moderno_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 Portella,_la Organizacion_territorial_de_Papua_Nueva_Guinea Palacio_de_San_Andres_de_Cornellana Museo_de_Trajes_Regionales_Sergio_Castro Pedro_de_Villagra_y_Martinez Patagones_gigantes Neolucanus_delicatus Nogarole_Rocca Otto_Bismarck Peanuts Partido_judicial_de_Piedrahíta Oropesa_del_mar NGC_7840 Pitajoní_cimarron Ovation_Press Nadur Mychothenus Noez_(Toledo) North_Harris_Montgomery_College_District

html map