Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

La_Ferté-Gaucher Juan_Tellez_Vicen Jerónimo_Bermudez Isabel_de_Austria_(1554-1592) Josep_Franch_de_Pablo Johannes_Zorn Institut_National_de_la_Recherche_Agronomique José_María_Bourgon_Lopez_Dóriga Juan_Francisco_de_Güemes_primer_conde_de_Revillagigedo JSDoc Kostas_Papanikolaou Jose_Martínez_de_Velasco Jose_Mariano_Méndez Kilojulio Jurokucha J.Holub Juan_II_de_Portugal Irish_Water_Spaniel Korean_Aerospace_Industries Interligação_Baixada Jaqueo La_Madriguera Jose_Antonio_López Julio_Hirsch Julian_Ingrassia Karlsruhe_(region) Isla_Pucu_(Paraguay) Iraklis_FC Lincolnia_(Virginia) Jose_Leonardo_Chirino José_Lamiel Kreon Lampropeltis_getula_californiae Klein_Jenkwitz La_Fábrica_(banda) J_C_Jacobsen Lenguas_koiari-barai La_Granja_d'Escarp_(Lerida) Justine_Suissa Jorge_David_Doctor_Zombie Larry_Zbyszko JOJ Kromeříž Iñigo_de_Velandia La_Unión_(Copan) Jaap_J._Vermeulen Jesús_José_Cardenas Jacquin's_Icones_Plantarum_Rariorum Jardín_Botanico_de_Kassel Leandro_Gómez Janos_Greminger Jose_Maria_Velaz Junia Juan_Rodríguez_Suárez Le_Bébé_Schtroumpf

html map