Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Bases_Antárticas_de_Chile Bioparc Bon_Jovi Bon_Cop,_Bad_Cop Años_1120_adC Camptown_(Virginia) Casa_de_las_rocas Caucaea_erosilabia Bahía_de_Kino Cathlamet_(Washington) Caromatán Badía_Bonilla Cecilia_oaxaqueña Casa_Consistorial_de_Algeciras Bilovice-Lutotín Brad_Greenspan B2\cafelog Bernardo_ulloa_martínez Batalla_de_Adrianópolis_(1205) Buteogallus_gundlachii Bhâgavata_Purâna Bicentenario Centro_Historico_de_Villahermosa Billar C_Ophiuchi Babam_ve_Oğlum CLP_1 Chaim_Soutine Caliz_de_Antioquia Centrales_termoeléctricas Banda_blanca Capozzo Benjamin_Sigmund Bubani Baoule Bernard_marie_koltès Barrio_Santa_Cruz_(Distrito_Federal) Cenotafio_de_los_Santos_Hermanos_Mártires Basilica_de_santa_maría_la_real_de_covadonga Batalla_de_lade_(201_a_c_) Cartografia_histórica Centro_universitario_de_la_costa_sur Beit_Shean Capa_muscular_del_útero Carl_Loewe Caballo_(animal) Barrio_Los_Perales Carlos_Prio_Socarrás Cartilla_pharmaceutica Bharata_(Rāmāiaṇa) Bernhard_paumgartner Bandera_de_lesoto Calle_San_Torcuato Baños_árabes_de_Santa_María_(Cordoba) Bouisse

html map