Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Soubrebost The_story_of_thor Sound_system Salutem_Per_Aquam Siete_factores_de_iluminación Tizimin_(Yucatan) Sao_Bento_de_Ana_Loura Sapo_Limosa Timex Sabsab Se_me_esta_escapando Sonata_para_piano_n_º_2_(Brahms) Sá_(Moncão) San_Felix_(distrito_de_Chiriquí) Tiempo_de_hoy The_Counselor Titanotheriidae Sixto_Barrera Santa_María_de_Ordenes Sueños_de_seductor Toradora! Templo_de_Montreal Saint_Florentin_(Yonne) Supercopa_de_España_de_Rugby The_medium Salisbury_(EE.UU.) Sima_de_Alcorón Templo_de_Sidney Tenor_lírico_spinto Tonino_Guerra Sellos_de_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Segundo_Gobierno_Provisional_de_la_Segunda_Republica_Espanola Tercera_cumbre_del_BRICS Thalia_(gracia) Señorío_de_Autlán Santa_Lucía_de_Tirajana Tau_Ceramica_Baskonia Sr_Frío Señorita_Ofelia Suecia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Garmisch-Partenkirchen_1936 St._George_(Alaska) Submarino_E-1_/_Gür Salto_(Montalegre) Santiago_de_Leon_de_Caracas Targu-Jiu Tortuga_de_concha_blanda_china Tranvía_de_Milán Suifu Sindrome_de_Diógenes Sant_Marti_d'Albars Sapium_japonicum Sevilla_1594 Tirano_melancólico Sea_harrier Torre_del_Conde_(Alicante)

html map