Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Coz_Canler Dimerostemma Dumoria Dante_Gerardo_Grela_H Decaimiento Corrientes_literarias Conversion_de_coordenadas_ecuatoriales_a_coordenadas_horizontales Dario_simić Corte_de_inyeccion Criptovirología Cuestion_Adriatica Delariviere Aleuroplatus_gelatinosus Desertización Damia_Pons_i_Pons Corona_de_san_esteban Alvarillos E_T_El_Extraterrestre Ali_Zayn_al-Abidin Deportivo_JBL_del_Zulia Dionisopolis Copa_del_Rey_de_baloncesto_de_1997 Cuatro_Ciénegas_de_Carranza Alfonso_V_de_Ribagorza Cromosomas_B César_Eduardo_Portillo_Brown Aleksandr_Tarásov Diarmait_mac_Mail_na_mBo Amara_makolskii Copa_de_Clubes_de_Asia_1997 Darunia Cycloramphus_jordanensis Duque_Alexandro_de_Alta_Roca Cyperus_tenorei Dzilam_de_Bravo_(municipio) DEVGRU Dido_abandonada_(Marino) Alto_Consejo_de_Estado Economia_emergente E300 Cycnotrachelodes_formosanus Crónica_del_Instituto_Nacional_de_Ecología Danta_di_Cadore Cámping Ecuestre Edgar_Vergara_Figueredo Dicy Alpha_Ursae_Minoris ELSA Director_de_Finanzas Dimitrovgrad Dianella_parviflora E_Strand Allameh_Helli Dimitris_Christofias

html map