Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sextilla Sotillo_de_cabrera Svetlana_(Sochi) Tierras_bajas_de_eslovaquia_oriental Tecnología_emergente Somarro_de_cordero Schedae_ad_Herbarium_Florae_Rossicae Seymouriamorpha Subdirección_General_de_Archivos_Estatales Slavorum_Apostoli Spareribs Sergei_Dorenski Serrano_(desambiguación) Skolta_Esperanto-Ligo Te_amaré Selección_de_futbol_de_las_Islas_Marianas_del_Norte Sinfonia_n._6_(Mahler) Sarur Tate_Donovan Santa_Catalina_(Puerto_Rico) Simon_van_der_meer Top_Hits Santuario_de_los_Grandes_Dioses_de_Samotracia Segundo_Tratado_de_Paris Tilénquido Scraptia_gounellei Schnauzer_Estandar Thorsten_Schäfer Screamworks:_Love_In_Theory_And_Practice Tarrasense So_Good Sturmia_loeselii Sauveterre_(Tarn_y_Garona) Salvador_Lazo Slowbro Toncho_Pilatos_(álbum) Stykkishólmsbær Tai_chi Seleccion_de_rugby_de_Leones_Britanico-irlandeses Santa_Llogaia_d'Àlguema_(Gerona) San_Michele_di_Serino Tesalonica_de_Macedonia Sofia_Polgar Smithsonian_Institute Secor Sao_Jose_dos_Campos Templo_de_Seúl TNA Sierra_de_los_Infantes_de_Lara Sitio_arqueologico_de_Chavín The_Cure:_trilogy Terremoto_de_Lorca_(2011) Siddhartha_Gautama Tratados_de_la_Unión_Europea Saint_Geniès_de-Malgoirès

html map