Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
Farfalle, Farfalline, FarfalloniFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Juan_Francisco_de_Bette Lidiya_Fedorovna_Maiorova Kristy_Are_You_Doing_Okay? La_parra_de_las_vegas Limpiasantos Jerónimo_Giménez Irtysh Jimmy_Álvarez Listrac-Médoc Islas_Al_Dimaniyat L'Île-Bizard–Sainte-Genevieve La_Altura_(Cantabria) La_genealogia_de_la_moral Juan_Domingo_González_de_la_Reguera Les_Noticies José_D'Angelo J_J_Scheuchzer Linea_Gótica Lancia_Y10 Joe_Wylie Jose_Serpa Las_50_películas_que_deberías_ver_a_los_14_anos Liliana_Domínguez_(cantante) Jose_María_Iribarren Jardín_Samuel_Cocking Juan_Menendez_Pidal Juan_de_Orleáns Krascheninnikovia_lanata La_montana_Sainte-Victoire_vista_desde_Bellevue Las_40 Linosparton Jantar_Mantar La_casa_eléctrica Kieran_Darcy-Smith Leskiaidin_tyttaret La_Batalla_de_Shiloh Las_Cucarachas Liga_de_Unidad_Socialista_(Mexico) Lester_B_Pearson Laperriere_sur-Saône Instituto_de_Análisis_de_la_Defensa Jérémie_Aliadière Juan_Carlos_Alvarez La_máscara_2 Linares_(ciudad,_México) Jose_Cibrian Israel_Tordoya Isla_Hornby Johann_Schiltberger Leones_de_Fu Jose_Manuel_Orengo_Pastor Kolubara_Lazarevac La_Batie-Vieille Johann_Hulsman Liga_Uruguaya_de_Basquetbol_2010-11 |
html map |