Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alameda_County Vitoria_Guimaraes Constitución_de_Bolivia Agneta_Eichenholz Cine_de_francia Vossitrachelophorus_limbatus Conflicto_Sino-soviético Complejo_fármaco_-_receptor West_Oxfordshire Charnay_les_Chalon Zibit Cheiranthus_scoparius Acérvulo Yoanka_Gonzalez_Perez Clasificacion_para_la_Copa_Africana_de_Naciones_de_2012_y_2013 Agua_Nova Conghua Colegio_Médico Xócotl Clodomira_Acosta Agent_Provocateur Colegio_Markham Verduras_congeladas Zhejiangosaurio Cid_(etimología) Ciencias_religiosas Chulucanas Aina_Haina_(Hawái) Agadir Vostochnaya_(Ust-Labinsk,_Krasnodar) WP:MILLÓN Vladislao_ii_de_polonia Yi_Sunsin Vénus_noire Cichla_temensis Vejle_BK Zeballos_Cue Chicos Condado_de_zagreb Ahmed_Khairy Yohannes_Haile_Selassie Yak-1 Wicca_de_la_Estrella_Azul Club_Deportivo_San_Adrián Alberto_Saavedra Valencia_del_Cid Zoologico_de_Kabul Aiden_Ashley Colo-Colo_(femenino) Cheque_en_blanco Zubrowka Abdulrahman_Mohammed_Abdou Aegialites_chirinkotanensis Acacia_vera Clase_Mistral

html map