Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Banco_Hispano_Americano Brücken_Hackpfüffel Centro_historico_de_San_Francisco_de_Campeche Bain-de-bretagne Babactes Bosques_magallánicos Carabina_30-30_(película) Bandera_del_Territorio_Britanico_del_Océano_Indico Banda_Sonora_de_Hōshin_Engi Basílica_Menor_de_Nuestra_Señora_de_Piat Bordz Buesiella Barrio_25_de_Mayo_(Caleta_Olivia) Biscarrues Belhadj Beatriz_guido Binario Canelé Barnsley_Football_Club Barba_amarilla Castillo_de_San_Felipe_(Santander) CD_Mestalla Calandreta Braz Calle_de_los_Hermanos_Garcia_Noblejas_(Madrid) Buonalbergo Benjamin_Jarnes_Millan Calvet Beerseba Batalla_de_Hjörungavágr Capay_(Glenn) Biblioteca_nacional_de_portugal Campeonato_Mundial_de_Biatlon_de_1959 Campeonato_mundial_de_gimnasia Blénod_les_Pont-à-Mousson Campofelice_di_Fitalia Baidland_(Pensilvania) Banda_V Carlos_Antonio_López_Ynsfran Barthélemy_Mercier_de_Saint_Léger Benaroya_Hall Basil_el_ratón_superdetective Camerún_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2002 Bogota,_Distrito_Especial Buena_Vista_(Míchigan) Cassie_(canción) Caleta_Tortuga_Negra Carmen_Ibánez CDO Cantinoa_mutabilis Cavatore Bola_pateada Beaumesnil_(eure) Brunete_mediática Carrasquina

html map