Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Isla_de_tosqueta Irisbus_Ecodaily Joseph_Gomis Lebynthos Liga_Srpska_de_Belgrado Jaula_(transporte) La_Baleine Irmgard_Möller Ley_de_frontalidad Konoe Juan_Martín_Seron Kevin_Mcgee Jacques_Charles Leah_Patterson_Baker Iñaki_Aizpurúa_Alzaga Julio_Ariza Le_Pradet Juan_Luis_Manzur Jackie_McGrory Lillian_Diana_de_Giche Jose_Maria_Sanchez-Silva_y_García-Morales Jose_Ruz_Figueroa La_Piedad_(Botticelli,_Milán) Ivanhoe_(Minnesota) Lampiña José_Maria_Sá_Lemos J_Hans_D._Jensen Juno_Reactor Juchitán_de_Zaragoza_(Oaxaca) José_Antonio_Marco Leonardo_López Karol_Świerczewski José_Valentín_Olavaria Jerónimo_Hornschuch José_Joaquin_Baltar Jose_Prudencio_Padilla José_María_Couto Internacional_Sindical_Roja José_Manuel_Fernández_Santiago Jorge_Manduca Kyoshirō_to_Towa_no_Sora Ledeb. Leon_Thérémin Lago_del_Crater La_Croix-Blanche Lisimaquia_(Etolia) Joaquin_Ibanez_Cuevas Julen_Lopetegui Journey_is_a_destination José_Fernando_Carrillo_Ugarte Juan_B._Senorans Laberintido La_deuda_(película) Iván_Petróvich_Pávlov Lema_Mosca

html map