Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Evil_Woman_(canción_de_Electric_Light_Orchestra) FC_BATE Estructura_política Elecciones_presidenciales_de_Mongolia_de_1993 Eloy_Sanson_Pons Estacion_de_Palacio_de_los_Deportes Estación_de_Ferrocarril_de_Jerez_de_la_Frontera El_Mundo_de_Elmo Esposas_de_Médicos_(1931) Ese_oscuro_objeto_del_deseo Fiscal_general_del_España Elecciones_estatales_de_Veracruz_de_1997 Faro_de_punta_de_arinaga Estadio_doce_de_octubre Emiliano_Luján_Sandoval Enrutamiento_basado_en_políticas Fort_Washington_(Pensilvania) Eduardo_Santos_Montejo Franco_de_Túnez FHWA_Series Espanol_aragones El_tiempo_es_oro_(álbum) Ejército_Canadiense Fideos_celofan Emiliano_Garré Estado_Espanol Escuela_Normal Ejército_Revolucionario_del_Pueblo_(Argentina) Esparragos_de_pincho Francisco_Jose_Carrasco Enneapterygius_abeli El_Maracanazo Exocarya File_eXchange_Protocol Enanitos_Verdes_(album) Financiarización Equal_Prayer_2_All Federación_Británica_de_Ajedrez Four-on-the-floor Federación_de_Mocedades_Galeguistas Elecciones_generales_de_Uruguay_de_1946 Fernando_de_Borbón-Dos_Sicilias Fosfonecrosis Forasaccus_racemosus Ernest_A_Moody Elecciones_de_Baviera_de_1998 Elmer_Hermosa_(Kjarkas) Enrique_Javier_Diez_Gutiérrez Elecciones_presidenciales_de_Costa_Rica_de_1994 Eliodoro_Villazon_Montaño Francisco_Nahuel_Molina Eulagos Erika_Buenfil Educación_de_la_Tecnología Estacion_Escrina

html map