Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Drätselkommission Drosera_huegelii Departamento_de_Ahuachapán Daryl_Hall Dizimieu Duardos_de_Bretaña Crassigyrinidae Amador_Salazar Echo_(informática) Amedee_de_La_Patelliere Cuantización_(física) Almachar_(Malaga) Coordenadas_selenográficas Cronología_de_las_tecnologías_del_transporte Cour_l'Evêque Daniel_Astrain_Egozkue Der_fröhliche_Wanderer Diócesis_de_Tapachula Diego_Granado_Maldonado Economia_cerrada Cubos_OLAP Ali_Baba_y_los_cuarenta_ladrones Amén_(banda) Damasonium_dalechampii Distrito_de_Coris Dimetilmercurio Crisis_crediticia Discodoris Crucifera_armoracia Diario_de_Greg Dead_(canción_de_Buckcherry) Corni_di_bassetto Dej Amelie_Suard Distribucion_Log_normal Cueva_de_la_Hoz Alfonso_de_Villegas Algarabia_(revista) Danza_kuduro Aleksei_Nikolayevich_Tolstoi Cop_cars Dorsal_mesoatlantica Alomia_pinetorum Cuervo_higuero_cuellopelado Copa_Presidente_de_Kenia Cuenca_aleutiana Douglas_DC-5 División_Atlántico_(NHL) Copa_Intertoto_1993 Degeneracion_esponjosa_del_cerebro Distrito_de_Tiabaya Delfín_cruzado Derechos_del_colectivo_LGBT_en_Polonia Earswick Algoritmos_de_compresión

html map