Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gran_Montaña_de_Cobre_de_Falun Region_de_Coquimbo Prueba_chi_cuadrado Premio_de_escritores_del_Sudeste_Asiático Publio_Sestio_Capitolino Lucya Margny_les_Compiègne Provincia_de_Ganzourgou Pseudochiridium_kenyense Miguel_Marías Pueblo_alamán Rafael_García_Cortés Granados_(Baja_Verapaz) God_of_War_(comic) Pseuderanthemum_variabile Provincia_de_Phang_Nga Masacre_de_Chang_Jiao MIKA_NAKASHIMA Marco_Bíbulo Luis_Eduardo_Baquero Línea_62_(Buenos_Aires) María_de_Hungría,_reina_de_Nápoles Premio_Naismith_al_Entrenador_Universitario_del_Año Racing_B Melquiades_I Mesorregión_de_Madeira-Guaporé Mariano_Castro_Zaldívar Primeira_Divisão_1950/51 Rancho_Mirage_California REC_Reporteros_Cuatro Lophocarya_spinosa Rebuscamiento Maese_Pérez RX_J1856_5-3754 Graciela_Stéfani Mariano_Quirós Maria_Amelia_Caracuel_del_Olmo Mark_Saunders Lurcy_Levis Lyot_(Cráter_marciano) Mariano_Fernández Regina_(Metrorrey) Martínez_Vivot María_Dolores_Jiménez Region_vinícola_de_Bukk Magnolia_virginiana_var._parva Macungie Pulguera_con_raiz_olorosa Puerto_Grille Miguel_Delibes Regalista Marco_de_Cornualles Martin_Straňovský Gran_Sello_del_Estado_de_Míchigan Mandarin_(burocrata)

html map