Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Asociación_de_Migrantes_Ruminahui_Hispano-ecuatoriana Apistogramma_urteagai Asim_Ferhatovic Helamán_(hijo_de_Helamán) Mineros_de_Cananea_(béisbol) Aneurin_Barnard Area_metropolitana_de_Elizabethtown Atomico_biológico_químico Miss_Venezuela_Mundo_2014 Astronium_urundeuva Hollywood_CA Hemiancistrus_fugleri Anton_Abad Mindflex Axel_Marie_Gustave_Hervelle Astronomia_Galáctica Guardia_Blanca_(Finlandia) Morsalines Hiers-Brouage Antoni_Pena Hotel_del_Coronado Monorriel Asturcón_(caballo) Himno_de_la_CUT Hoboken,_New_Jersey Argumentacion Antologia_palatina Andalucía_-_Cajasur Hospital_de_Bellvitge Aspidosperma_sessilis Huevos Mundial_de_Fútbol_de_1986 Historia_de_la_Union_Civica_Radical:_1916-1930 Grifols Heiltz-le-Hutier Güell_i_Bacigalupi Anfac Attica_(Kansas) Millis_(Massachusetts) Hospital_Infantil_Bustamante Anisantha_flabellata H_D_L Anna_Katharina_Emmerich Motines_árabes_de_1929 Montcada_y_Reixac Holoadeninae Asnières_sur_Vègre Mooresburg_(Tennessee) Himno_nacional_de_la_Republica_de_Corea Monitor_(album) Angel_de_la_guarda_mi_dulce_companía Anytime_You_Need Ayam Help!_I'm_a_Fish! Auricula_hortensis

html map