Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jesús_Larranaga Ipsilon_Aquarii La_cena_del_rey_Baltasar Juan_Nuñez_de_Prado Jordan_Francis La_Escurquilla Leptograpus_variegatus Jardín_Botanico_de_Lódź La_Toba La_reina_del_sur José_Joaquín_González_Edo Libro_Rojo_de_la_Frontera_del_Oeste Jessur José_Antonio_Montero_Botanch La_Ville_aux_Bois_les-Dizy Kenia_Airways Lana_de_roca La_liga_del_mal Juncus_fraternus Lechaina Ishtar_TV Jira_de_Castandiello Jasz_Nagykun-Szolnok La_Primera_Junta Lista_de_números_uno_en_Espana_2010 Liberte,_Égalité,_Fraternité Kaboom! Jefe_supremo_de_Fiyi Lista_de_capitulos_de_Rosario_+_Vampire La_Danza_del_Fuego Karl_Heinrich_Bergius Jean_Shepard La_casa_de_Hades Joaquín_Cardiel La_Bollene_Vésubie Lista_de_los_Ejercitos_Soviéticos Libra_australiana KVP Jancana Konstantin_Reva Joaquín_Ruiz-Giménez_Cortés Kajuputi Jyo_Oh_Sei Juana_J_Marin_Saura Lewis_Urry Jeronimo_Garcia_Gallego Inti_Muñoz_Santini La_Expulsión_de_los_Españoles_de_América Liga_de_Campeones_de_la_CAF_2001 Kailas Julio_Lagos_(militar) Lista_de_países_por_PIB_per_cápita Lake_Medina_Shores La_Lande_Saint_Simeon La_Kalâa_de_Béni-Hammad

html map