Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

San_Agustín_de_Echevarría Santillán-Boria_(Cantabria) Segunda_decada_de_la_traducción_automatica Sabiduría_convencional Terranova_(Quebradillas) Tetraglossa Sils_im_Engadin/Segl Schiappacasse The_True_Story_of_a_Vampire Speak_(película) Sainte_Genevieve_des-Bois_(Essonne) Salon_de_la_Fama_del_Rock Tomas_Alvira Thomas_William_Selleck Teucrium_albarracinii San_Lorenzo_Tepaltitlan Tenpyou-kanpou Sinfonía_n.º_5_(Mozart) Serbio_(desambiguacion) Sincretica Tietê Saint_Genès_de-Lombaud Theme_Park Sinedrión_de_Macedonia Saint_Martin_de_Vaulserre Sionismo Soldier_Five Schweinf Torneo_de_Charleston_2009 TV_Pública Tejón_porcino Saint_Florent-sur-Auzonnet The_Spanish_recordings:_Aragon_&_València Transparente_de_la_Catedral_de_Toledo Saint_Floret Suso_Fernández Termas_del_arapey Sistema_del_Houston_Community_College The_Sweet Susan_Strasberg Torta_del_Casar Tobias_Ludvigsson Tassili_N'Ajjer Tiempos_de_resurrección_(álbum_de_Amén) Teoría_de_los_dos_factores Sook-Yin_Lee Sabina_en_carne_viva_Yo_tambien_se_jugarme_la_boca Sphaerarthrum_fergussonense Tomoaki_Maeno Serebrianka_(Krasnodar) Toon_Disney_(Espana) Tha_Carter_IV Shi_Shi_shí_shi_shǐ Terminal_de_autobuses_del_puente_george_washington Sceletium_joubertii

html map