Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Compromiso_de_1877 Aeropuerto_Internacional_de_Val_de_Caes Citrullus_lanatus_subsp._mucosospermus Vientos_planetarios Condado_de_Cheatham_(Tennessee) Chimaphila_kochii Yixin_Principe_Gong Cis_striolatus Agony Chilpancingo Ciega_ambicion Zignago Comunidad_biologica Abakan_(río) Waterloo_(canción) A_Hundred_Days_Off Vine_Grove_(Kentucky) Cisla_(Ávila) Agencia_Internacional_de_Energía Zamboa_de_Granada Aeropuerto_Regional_del_Condado_de_Luis_Obispo Cine_en_2010 Aeropuerto_internacional_de_puerto_maldonado Chenerailles Coelomera_ruficollis Clima_desertico Conexión_A_52_-_Portugal Vittorio_Cottafavi Christian_Cueva Wolka_Dluzewska Civilizacion_micénica Al-Mawardi CliffyB Aegus_ingae Chriolepis_lepidotus Châtenoy_(Sena_y_Marne) Víctor_Uribe Valentina_Carvallo Acevedo_(1895) Cisterna_de_teodosio Chochín_pechihabano Vuelta_a_Espana_1990 Villa_Larca Akkol Ahogar Yolanda_Griffith Constantino_Nuñez Chupalla_(desambiguacion) Verviers Aeropuerto_de_Zurich Venados_Grandes Akihito Woodstock_(Inglaterra) Ajax_serotinus Winchester_(condado_de_Vilas,_Wisconsin)

html map