Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

L'Esquirol Kodak_Theatre Ligue_1_1964-65 Liebre_MkIII_Torino Les_Églisottes-et-Chalaures Lenguaje_especifico_del_dominio Jim_Halpert Jose_Somoza_y_Muñoz John_McCain Jesper_Kårehed Libertad_igualdad_y_fraternidad Le_Coudray_sur_Thelle Jovenes_heguelianos La_mala_semilla_(película_de_1956) Kostermansia La_Chaussée_d'Ivry Literatura_española_del_siglo_XVIII Joaquin_Ruiz-Gimenez_y_Cortés José_Manuel_Mateo Libero_Parri_Romero Lagocephalus_spadiceus Juegos_del_Pacífico_Sur_1991 Las_Pedrosas La_Mascara_(pelicula) Liga_de_mundos_no_alineados Juego_de_azar Laevateinn Les_Siestes_Electroniques José_Monino_Conde_de_Floridablanca Jose_García_de_Villalta John_Alexander_McGeoch Intolerancia_a_la_galactosa Li_Xianniàn Jean_Makoun Linda_Mertens Lars_A._Fredriksen Iriartea Jastrebarsko Jack_London Jose_Luis_Alvarez_Álvarez José_María_Garate_Cordoba Invasion_extraterrestre Jague Laura_mía Lago_Longemer Laboratorio_Europeo_de_Biologia_Molecular Juan_de_Éfeso Ladrillo_Refractario Lista_de_municipios_espanoles_por_población Lenguas_bíblicas La_Celle_sous-Gouzon Laccoptera_schawalleri Jose_María_Hinojosa_Lasarte Juan_Luis_Lorda João_Pessoa_(politico)

html map