Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Harrisia_pomanensis Montes_Altai Haplocanthosauridae Mitsubishi_G3M1 Gyps_himalayensis Guahån Guerra_anglo_espanola_de_1655_1660 Gunther_Forg Heart_2_Heart Anhelo His_(Alto_Garona) Mimobolbus_maculicollis Ano_1629 Arvid Mohave_Valley Anton_García Hábeas_Corpus IIRSA Modroño Henry_Clay_Irish Armada_Rusa Arthur_Griffin Milrrosas Autopista_Circunvalación_Norte_(Barquisimeto) Haplomacrourus_nudirostris Hiperbóreo Aspidiotini Hellas Ataques_musulmanes_en_las_Islas_Baleares_(s._VIII_y_IX) Guácimo_(canton) Gymnomyza Miss_Chile Mujeres_usando_pantalones Hermann_von_Mühlenbrock Astrophyton Gustavo_diaz_jerez Hi_5_australia Auc Haraucourt_sur_Seille Héctor_Palacios Heteropteris II_Distrito_Electoral_Federal_de_Guanajuato Henry_De_Gibert_El_Futuro_Politico_de_Espana- Ashley_(Pensilvania) Guerquesalles Guineoeuops_asekianus Hermanas Iansán Andoni_Elizondo Gunter_Staudt Apolodoro_de_tarso Guerra_Mexicano-estadounidense Astragalus_pinetorum_subsp._pinetorum I_Gobierno_de_Francisco_Lersundi_Hormaechea Avro_RJ70

html map