Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Episodios_de_Kyle_XY Emilio_Lledó_Iñigo Eliseu_Gomez_i_Serrano Escalona_del_prado Espectrometro_Magnetico_Alpha Ejercito_de_Mexico Eliezer_Spiegel Ernst_Bark El_nido_ajeno Eloy_Cavazos_(metrorrey) Final_de_la_Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_1994-1995 El_Rosario_(desambiguacion) Emanuel_Mas Estacion_de_Gurutzeta_Cruces Escamol Euphorbia_flavicoma_subsp_verrucosa F_R Farmàcia_Bolos Estipsis Eurytrachelus_reichei_cervulus Eskil_de_Tuna Eon_Phanerozoico Estudio_Op.25_nº9_(Chopin) Estadio_Mundialista_de_Seúl Ewelina_Saszenko Estación_de_El_Pedroso_de_la_Armuña El_Picaro_(TVE) Embraer_EMB_312_Tucano Franco_battiato Festival_de_Guarare Estación_de_Puerta_de_Toledo Epicauta_latitarsis El_Eternauta_El_regreso Fairey_delta_2 FC_Baia_Mare Estación_Yanagihara Federación_(1835) Flavio_Gikovate Filippo_Bonacursius Floods El_Violín_de_Auschwitz Falacias_por_generalizacion_de_induccion_erronea Francisco_L_Trevino Epidemiología_de_la_esclerosis_multiple_en_Espana Electric_Wizard/Our_Haunted_Kingdom Eriostemon_salsolifolius Foro_Romano Flexibilidad_(anatomía) El_Ruso Estación_Thea Estación_de_Rambuteau Estación_de_Cellers-Llimiana Fernando_Daučík El_amor_de_María_Isabel Eisteddfod

html map