Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_subdito Floriana_(nombre) Elecciones_en_Concepción_del_Uruguay_de_2011 Ferocactus_Herrerae Fito_of_Gouveia Estación_Colonia_Dora Francisco_Azorín_Izquierdo En_concierto_(album_de_Hermetica) Ermita_de_Santa_Lucía Estacion_de_El_Barrial-Centro_Comercial_Pozuelo Escudo_de_Luisiana Flettner_FL_282 Faro_del_Comercio Estación_Perkins Extropiano El_Canon_de_la_Muerte Emanuele_Severino FK_Panerys_Vilnius Escuela_Técnica_Nº_28:_"República_Francesa" Evarist_Móra Espectroscopia_fluorescente Finereader Energía_termal F._Ibánez FC_Spartak_Moskva Elecciones_Legislativas_de_2005_en_Argentina Ferrocarril_de_Circunvalación_(Santiago) Festival_Estéreo_Picnic Facultad_de_Quimica_Farmaceutica Epicauta_unilineata El_concierto_(álbum) Filiación_(desambiguación) Elizabethtown_(Illinois) Enfoque_sistemico Extinción_masiva_del_Triasico-Jurásico El_Pontificio_Colegio_Croata_de_San_Jerónimo Federacion_Comunista_Catalano_Balear European_Policy_Centre_(EPC) Era_Tempyokampo El_derecho_de_autor_en_la_union_sovietica El_Trébol_(Chubut) Faith_(álbum_de_HYDE) Franco_guineano Festivalito Elphinston_(lingüista) Exposicion_Filatelica_Nacional Flipnote_Studio Español_andino Ernesto_Fonseca_Carrillo Enrique_XX_de_Reuss-Greiz El_Lenero_(Huesca) Feodor_de_Tomsk Elecciones_Autonomicas_del_Pais_Vasco_(1986) Eriaxis Estacion_de_Platja_i_Grau_de_Gandia

html map