Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

En_la_linea_de_fuego Francisco_de_Bobadilla Embajada_de_Colombia_en_Washington,_D.C. Estacion_Suramericana Eugenio_Alejandro_Cardini El_cochero Euphorbia_pileoides Espermatóforo El_misterio_del_cuarto_amarillo Embrujo_en_Cerros_Blancos Emakimono El_Carro_(pelicula) Elena_y_María Estadio_Ferroviario_Hugo_Arqueros_Rodriguez Elecciones_autonomicas_del_Pais_Vasco_(1986) Fotones Feldis_Veulden Expedición_de_Hovell_y_Hume Encendido_del_motor Fafila_de_Asturias Floodwood En_directo_(Leno) Elecciones_generales_españolas_1996 Estacion_de_Valdecarros Elbert_Luther_Little Endymion_non_scriptus Flota_del_Mar_del_Sur Filósofo_hindu Francisco_Lopez_(piloto) Escudo_de_sinaloa El_Haitiano_(Heroes) Emblema_de_la_Union_Africana Escorzo Enrique_Joaquín_Sirvén FC_Balkan_Balkanabat Francisco_de_Borja_Perez_Penas_Diaz_Mauriño Escudo_de_Onís Entrevista_de_televisión Espacio_Natural_Protegido_de_las_Sierras_de_la_Paramera_y_Serrota Estación_de_Ranelagh Estadio_El_Campín Eva_Olah_Arrè Estratificacion_digital Falicsi Elecciones_en_el_Distrito_Federal_(México)_de_2012 Farah_Asyikin_binti_Zulkifli Experimento_hershey_chase Foxxy_Love Escudo_de_la_República_Socialista_Sovietica_de_Uzbekistán Forest-Saint-Julien Expedicion_de_Benavente_al_Perú Enrique_Fernández_(historietista) Elecciones_estatales_de_Nuevo_León_(1997) Festuca_bartherei Federacion_de_Baloncesto_de_Azerbaiyán

html map