Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Irwindale Jorge_Hine_Saborio K.C.Jones Les_Tres_Bien_Ensemble La_pasión_de_Cristo_(película) José_Diego_Pastelero Kendyl_Michner Khanti_Mansisk Jarcería Let_It_Be_(canción) Kelly_Brown_(rugby) Litto_Nebia Lascellas_Ponzano La_mansión_de_Araucaima_(película) Jaime_Gómez Las_caldas_del_besaya Lingüística_matematica La_hija_del_general Johnny_Burnette Jesús_Conill Jacques_d'Albon_de_Saint_Andre Julio_(unidad) Jardín_Botanico_Ein_Gedi Leudon-en-Brie Kazimierz_Pulaski Juan_Orrego-Salas Itagui Lista_de_galaxias Las_peregrinaciones_de_Childe_Harold Leonardo_Bittencourt José_Amaya Lenguas_camitico_semiticas Jamie_Cook Les_Enfoirés La_resurreccion_de_Lazaro Lerense Joaquin_Ibarra Jorge_María_Mejía Juan_Manuel_Cuder José_Ramon_Uriarte_Zubero Jardín_botánico_de_Chelsea Instituto_Nacional_de_Estadistica_de_Espana_(INE) José_Prendes Lista_de_batallas_libradas_en_España La_pasion_de_Camille_Claudel Kanon_de_geminis Lamina_vertebral La_Revista_Peninsular Job_For_A_Cowboy Ipuc Libertador_General_San_Martín José_Manuel_Gonzalez_López Kali_iugas Isla_de_Walpole John_Stirrat

html map