Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Tremblay_en_France UFC_146 Reinita_coronirrufa Tro_Park Relacion_Iglesia_Catolica_Estado_argentino_(1943-1955) Fuerza_de_Defensa_de_Australia Revolución_Social_de_1936 Iglesia_de_Saint-Gervais Rio_Lefnui Municipio_de_Pittsford_(condado_de_Hillsdale,_Míchigan) Museo_Carlos_Gardel Galactómetro Ruta_Nacional_252_(Argentina) Inmigración_en_el_Perú Muntader_Al-Zeidi Utopia_(cancion) Unión_Obrera_Metalurgica Revolución_de_marzo Municipio_de_Keg_Creek_(condado_de_Pottawattamie,_Iowa) Gardenia_rothmannia Rutenia_Subcarpatica Unión_de_las_Republicas_Socialistas_Soviéticas Tregua_olimpica Union_Cristiana_y_Democrática_Union_Libre-Unión_Democrática Rio_Lujan Municipio_de_Ordway_(condado_de_Brown,_Dakota_del_Sur) Iglesia_de_Santa_María_Magdalena_(Plencia) Rila Iglesia_de_Santa_Maria_Magdalena_(Ollería) Ruffey-les-Echirey Rochefort-en-Yvelines Royuela_de_Rio_Franco_(Burgos) Tres_generaciones_de_derechos_humanos Rock_rollinga Robbin_C._Moran Trichomycterus_florense Gilet_(Valencia) Triangulos_rectangulos Royal_Rumble_(1999) Indice_de_fluidez Revolucion_de_Valaquia_de_1848 Municipio_de_Buckhorn Tuizelo Reino_Unido_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1976 General_Castelló Ritos_de_iniciación V.A.Richt. Rémi_Garde Trepatroncos_coronipunteado Trimma_bisella Félix_Bacciocchi Robert_Ramsay Gerome_(pintor) Iglesia_de_Sant_Julià_de_Pedra GJ_825

html map