Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Isla_de_Peter Intereconomia Lista_de_episodios_de_Bleach Judias Inverso_(multiplicación) Little_Drac Isla_Caguach Jardín_botánico_de_la_Universidad_de_Talca José_Azueta_(municipio) J_C_Wendl Leptocarpus_rattrayi Koufonisi Legio_IV_Martia Liga_ACB_2005-06 International_Surfing_Association La_Historia_(Enanitos_Verdes) Lespedeza_frutescens Limulus_polyphemus La_Alquería John_Miers Lista_de_municipios_de_La_Rioja_(España) Juan_Félix_Sánchez La_Soufrière Insurgencia_Iraquí_(Etapa_post_Estados_Unidos) Iris_(escritora) John_Bowers Kristina_Koljaka Linagrostis_polystachia Ipomoea_mutablilis Jan_van_Rijckenborgh Joe_Namath JMJ_1995 Jardín_botánico_de_Hartford Jinmeiyō_Kanji Kitab_al-mukhtaṣar_fi_ḥisab_al-jabr_wa-l-muqabala Jericó_(arqueologia) Jimmie_Strimell La_Bollene-Vesubie José_Mangrinán_Diago Koeleria_pyrenaica Lamentful_Miss Joel_Johnson Jefferson_(Wisconsin) Korenización Jarosík Jewelry_Trade_Center John_Westbrook Ischnomera_dalatensis Jardín_botánico_Ca´a_Porâ Lieurey Jose_María_Alfredo_Aznar_López Jardin_Botanico_Octavio_Velarde_Nuñez Joseph_Wear Intendencia_del_Putumayo Jardín_de_la_Triple_Alianza

html map