Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Boopis Calothorax_pulcher Cebolla_de_culebra Broncoscopía_flexible_diagnóstica Casa_Museo_de_Martin_Alonso_Pinzon Cercanias_Lerida Carlos_maximiliano_estevez Castillo_de_Puilaurens Batalla_de_Luzón Catedral_de_Worms Betis_B Bando_kickboxing Chadan Carangas_(provincia) Carambuco Bateria_de_ni-mh Chaconina Base_de_la_Fuerza_Aérea_Canadiense_de_Goose_Bay Cassanyes BSEC Cabo_Flora Bactridium_angulicollis Carricerín Cantaré_cantaras_(I_Will_Sing_You_Will_Sing) Bòòrii Batman_regresa Central_Hancock_(Maine) Capra_caucasica Carlos_Rodrigo_Nunez Bárcenas_(desambiguación) Caucaea_dayana Batalla_de_Agua_Dulce Banderizos Carolina_de_Erbach-Schonberg Caminos_de_Damasco Cedric_Mabwati Carex_angustata_var._strictior Boronia_citriodora Carlos_Arango_Velez Celeus_flavescens Berrea Bacterioclorofila Año_338 Benjamin_Zeledón Carlos_Navarro_Montoya Carex_acuta_subsp_prolixa Bright_lights Cariniana_legalis Caura_(Coria_del_Río) Berriozar_(Navarra) Carlos_Washington_Pastor Brevibacteriaceae Bill_bixby Callao_(desambiguacion) Barraute_Camu

html map