Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Luz_Amparo_Cuevas_Arteseros Masters_de_Cincinnati_2007 Metodo_Ogino_Knaus Lucanus_plossi Preverenges Goudelancourt_lès_Pierrepont Metro_de_Turín Real_Face Manga_Khan Matias_González_García Marquesado_de_Cárdenas_de_Monte_Hermoso Péseux Raw_Deal Mil_cuarenta_y_ocho Manuel_Camacho_Solis Metro_de_singapur Microfono_de_velocidad_de_presión Live_1975-85 Primera_Division_de_España_1956_57 Melodías_porteñas Premio_Gramophone Pseudogastromyzon_fangi MCMXCVIII Granadina Proyecto_Serpo Rata_lunar Ptolomeo_(astronomo) Línea_Eastern_Parkway Luis_Lima Recchia Mezquita_Azul_(Estambul) Primado Pueblo_juto Medesano Qobu Mega_(Chile) Menil_sur_Saulx Pseudobunocephalus Póster_de_motivación Luís_da_Cámara_Cascudo Mani_jíbaro Manoleria Maria_Dąbrowska Michael_Schenker_Group Mangifera_austroyunnanensis Grandes_infamias_en_la_historia_de_Andalucía Mekano Maestria Los_cuarenta Maité_Díaz_González Luca_Francesconi Pucadelphys_andinus Mariano_Torres Primer_Libro_de_los_Paralipomenos Queltia_capax

html map