Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Buffalo_Nueva_York Bleiche Ceratozamia_becerrae CD_Lara Bandera_de_Holanda Cananga_mitrastigma Bambusa_longiflora Bistorta_hembra Byttneria_tereticaulis Cachorrito Casa_consistorial_de_carcagente Carvahall Carmen_de_Rivera Binn Cephaloleia_aequilata C.H.D._Buys_Ballot C-54_Skymaster Boeren_Leidenkaas Breakdance_(película) Bob_de_Moor Bidankoze Bard_lès-époisses Bertie_wooster Cabala_cristiana Carcavilla Centroafricano Buxiphyllum Catedral_de_Colonia Calle_21_de_setiembre Cabo_Cope_y_Puntas_de_Calnegre Baldassare_Ferri Bahía_espíritus Cato_(Nueva_York) Años_1130 Caldo_de_gallina Cessare_Beccaria Cantar Campeonato_de_Europa_de_Rally Biblioteca_nacional_de_Corea Bateria_de_Aspiroz Battenans-varin Barbatilla Chao_Samartín Chak_Jhumra Brassolaelia Centro_sanitario Buró_Politico_del_Comité_Central_del_Partido_Comunista_de_China Centro_Cultural_de_España_en_Tegucigalpa_-_CCET Bignonia_unguis-cati_var_guatemalensis Cementerio_de_Mamilla Bharadwāja Camembert_(queso) Babaghuq Caja_dispensadora_de_liquidos Basauri

html map