Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Banos_termales Carlos_Ocaríz Campeonato_mundial_de_triatlón_de_2006 Calle_8–NYU_(linea_Broadway) Cementerio_de_El_Angel Carnaval_de_Huejotzingo Caza_de_generación_4.5 BWV_935 Braian_Rodríguez Batalla_de_Tra_Vinh_Dong Chantage_(1931) Caryophyllales Bolitoglossa_walkeri Blas_Díaz Campeonato_Sub-19_femenino_de_la_AFC_de_2011 Centro_de_reprocesado_de_La_Hague Campeonato_Mundial_de_Ajedrez_2004_(FIDE) Bromus_auriculatus Carl_Tanzler_von_Cosel Budin_de_verano Cephalaria_appendiculata Catedral_de_Campeche Cavaglià Brutal_legend Brunico Catacumbas Caroline_Garcia Calyptranthes_oneillii Batalla_de_Cuernavilla Chalcatongo_de_hidalgo Carlota_Napoleona_Bonaparte Bernardo_de_Chartres Carles_Salvador_i_Gimeno Brie_sous-Archiac Castillo_de_Morella Canal_de_Moscú Belarmino_Tomás_Alvarez Carex_nervina_var_jonesii Cantón_de_Chauny Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_1942 Cenicienta_(Wolf-Ferrari) Canton_de_Senlis Bronislaw_Komorowski Biblioteca_Municipal_de_Jaraiz_de_la_Vera Back_Street_Boys Bandera_de_Zamora Beltza Can_Can_(4ª_época) Cabecera_regional Chamaesyce_lorifolia Bart_Biemans Burgos_(Italia) Castrillo-Tejeriego BELEX15 Centuria_Romana_de_la_Macarena

html map