Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Río_Somes Rosine_Deréan Trish_(Devil_May_Cry) Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_las_Angustias_(Priego_de_Córdoba) Give_Me_Love_(Give_Me_Peace_On_Earth) Municipalidad_de_Rucavas Museo_Ferroviario_de_Villanueva_y_Geltrú Municipio_de_Ree_(Dakota_del_Norte) Municipio_de_Des_Moines_(condado_de_Clark,_Misuri) Gavilan_coliblanco General_Rodríguez Rotula_(mecánica) Municipio_de_Silverton_(condado_de_Pennington,_Minnesota) Ruthton_(Minnesota) Gaggio_Montano Municipio_de_Garden_(Arkansas) Robert_Wilkerson Reserva_natural_Villavicencio García_Fernandez_de_León Fushigi_no_Kuni_no_Miyuki_chan Georgi_Ivanovich_Rodionenko Rodolfo_torre_cantú Gerhart_Muench Uelen U_104 Fulop_Lénard Rika_Fukami Troika_(desambiguacion) Rio_Grande_(Texas) George_Burns U_D._Barbastro Rhydon Félix_de_Pablo Gaspar_de_Zuniga_y_Acevedo Inhibidores_de_la_recaptación_de_aminas Rio_Nela Umm_al-Qaiwain Gnatostomos SDA_Tennis_Open Rio_Tweed Triana_(Alenquer) Gastronomía_mediterranea Repubblica_di_Salo Rhabdalestes_aeratis G900 Gary_Ross Rosieres_sur_Barbeche Gleichenia_pectinata_var._sublinearis George_Richards_Minot Friedrich_Naumann Rio_Hoang-Ho Rolf_Løvland Germánico_occidental Ima_Hogg Gabriel_Bocángel_y_Unzueta

html map