Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Cuchara_de_té Alpinum Doras_micropoeus Cómic_de_género Cyphon_bromelius Donald_Fisher Crema_de_champinon Edda_de_los_Ríos Dasyatis_marmorata Diccionario_Urban Dongducheon Cronología_de_Francia Dieffenbach_au-Val Distrito_de_Sant_Andreu Crónica_de_Ioákim Ducado_de_Austria Doro-ta-bo Crisis_financiera_rusa_de_1998 Allium_ampeloprasum_var._pruinosum Dipodium_carinatum Distrito_de_Black_River Conventillos Desalar Diego_Hernando_Amaya Copa_de_Ferias_1960_61 Alfredo_María_Oburu_Asue Amazilia_cyanocephala Dinos_como_sobrevivir_a_nuestra_locura David_Whiteley E355 Demografia_de_Monaco Ducula_finschii Alfonso_Sanchez_Martinez César_Fernández_Moreno Cuadernos_de_Extensión_1 DOI Crepis_vesicaria_subsp._haenseleri Diadema_de_Moñes Cómicos_(película) Diócesis_de_Covington Cromatografía_HPLC Cristadelfiano Amor_ciego_(película) Alessandro_Poerio_(1915) Alpujarra_Granadina Dario_Ortiz Duquesa_de_Penaranda_de_Duero Echium_italicum_subsp._cantabricum Dióxido_de_tricarbono Edgardo_Bruna Dieta_hipoglucemica Denominacion_de_Origen_Azafran_de_la_Mancha Ana_Jacinta_de_São_José Cristianismo_en_India Cothon

html map