Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hierba_de_París Monolepta_flaviventris Huesos_del_esqueleto Asociacion_Española_de_Pediatria_de_Atención_Primaria Ministro_secretario_general_del_movimiento Andres_(Paso_de_Calais) Atlético_Campana Archipielago_Fox I_Live_For_The_Day Mision_del_Nahuel_Huapi Mouzay_(Indre_y_Loira) Aso_(1944) Autovia_Concepcion_Tome Antropología_biologica Avena_caryophyllea Australian_Plant_Name_Index Modecca_glauca Aventura_gráfica Homecenter Hypopomus_artedi Montchevrel Historia_de_Navidad_de_Los_Simpson Annibale_de_gasparis Augusto_Codeca Han-geul Aphrodinae Heike_Henkel Angel_Hubac II_Copa_Federación_de_Voleibol_Femenino_2012 Hammerhead_(canción) Anapero_boreal Archibald Grésy_sur_Isere Atarazanas Hitopadesh Misión_Gaia Hector_Freschi Grisy_Suisnes Andréi_Rubliov Antonio_Ramiro_Pérez Misión_deducible Anasarca Hexagrama_16 Arrondissement_de_Mayenne Monógamo Mundo_Islamico Anacleto_agente_secreto Axel_Vázquez_Burguette Avenida_de_Circunvalación_Agustin_Tosco Asia_Argento Heinz_von_Forster Astrofísica_teorica Montevideo_Shopping_Center Arquetipo_jungiano Ano_1086

html map