Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Mairengo Gonepteryx Precio_público Mejuto_Gonzalez Marduk_apla-iddina_I Mielinolisis_central_pontina Gran_Vía_de_Salamanca Maldito Maniobra_de_Heimlich Mary_Frances_Lyon Marmeleiro Medicago_nigra_var._polygyra Marcusenius_monteiri Mentha_incisoserrata Péter_Szilágyi Maquina_de_trabajo Matador_(2005) Primaria_democrata_de_Wisconsin,_2008 Greenlandair Marvin_Barnes Prosopocoilus_suevuei Maxchernes_birabeni Ramal_F18_del_Ferrocarril_Belgrano Mark_Krein Mamsell Marcos_Vidal Princess_Princess Margarethe_von_trotta Macropodiformes Provincia_de_Koulpelogo Puente_Kingston Pájaros_elefante Prunus_cocomilia Max_Gallo Privacy_mode Lukoil Maspujols_(Tarragona) Prunonero Psicologia_funcional Los_cadaveres_exquisitos Magdala_(Argentina) Macizo_de_Montgo Gobierno_de_guayaquil Mikhail_Studenetski Luca_Vildoza Póliza_de_crédito Región_de_Andillán Miguel_Lamperti Mesorregiao_Litoral_Norte_Espírito_Santense Mark_1 Marquesado_de_salinas Preindoeuropea Ramontxu Primeira_Liga_1999/00 Los_Pérez_García

html map