Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ibidem Historia_de_Kerala Ano_30 Montagnieu_(Isere) Arroz_La_Fallera Arenas_del_rey Mision_de_Santa_Gertrudis_la_Magna_de_Kadakaamán August_Batsch Ibina Anover Astronomia_infrarroja Grupo_Autonomista_y_Socialista_de_las_Islas Humbertianthus_cardiostegius Apocrita Asociación_por_la_Tasación_de_las_Transacciones_Financieras_y_por_la_Ayuda_a_los_Ciudadanos Haripur Astroblepus_prenadillus Göran_Wahlenberg Heartbeat_City Guntram Morville_sur_Nied Guifré_el_Pelós Miranda_de_Duero_(España) Halterofilia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Mexico_1968 Antonio_Reyes_González Hernán_Lara_Zavala Montchamp_(Cantal) Austrolebias_luzardoi Gymnothorax_prionodon Humedad_del_aire Atlético_El_Vigia Angistri Arbol_rojinegro Hiedra_Venenosa_(película) II_Republica_española Hiedra_comun Ayayema Hierba_de_la_esquinacia Mother_Jones Hermilio_Valdizan Aspidimorpha_collarti Asmodea Herrerasaurus Gubernya_de_Jerson Hipocístido Mondino_dei_Liuzzi Heidi_Klum More_Than_a_Feeling Moviment_de_Defensa_de_la_Terra Hoshihananomia_kurosai Grupo_Bojalar Monumento_a_los_mártires_de_la_religión_y_de_la_patria Hylotelephium_purpureum Misiones_catolicas_de_la_Florida_espanola Guihaia_(revista)

html map