Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

John_Doggett Jose_Antonio_Ferrer_Benimeli Liga_Democratica_de_Kósovo John_H_Wiersema Juan_de_patmos Jose_Antonio_Urruticoechea La_pasión_de_Camille_Claudel Instituto_de_Ensenanza_Superior_del_Ejército Le_Bois-Robert Jose_Maria_Matheu_Aybar Kuća_cveća Lepironia_articulata_var._capitata Lansana_Conte Lascobitoma_weiri Kuel Kentia_pancheri Jose_Joaquín_de_Viana Julio_César_Catalán_Magni Isla_Flinders Liga_Deportiva_de_Colon James_Hector Juan_Manuel_Lopez Lista_de_Hechizos_de_Power_Rangers_Fuerza_Mistica Jubrique_(Málaga) Invierno_estudiantil_chileno Isotermas Juan_Terrenal Libro_de_job Leon_(Kansas) La_mañana_(radio) Joan_pich_i_pon Jacea_segetum Interacciones_humanas Jardin_Botánico_de_Pinar_del_Rio José_Maria_Quijano_Wallis Juli_Fernandez Juan_de_la_Cueva_y_Santiago J._M._Barrie Julio_Rodriguez_Reyes Joram_de_Judá Juan_Ibarrola JUNAEB Jan_Commelijn Jessica_Marais Lidrezing Lambert_Adolphe_Jacques_Quételet Lapiz_Consciente Jim_Erizo Johann_Gunther_Bach_(1653_-_1683) Lengua_cervina Jane_Levy José_Ricardo_Diaz_Pardeiro Jorge_Martínez_(Ilegales) Jack_Woltz Leptostomias_macronema

html map