Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

David_McKee Alex_Garcia_Fernandez Durness Cudón Amelanchier_lamarckii Curro_de_utrera Creepy_numero_97 Dyer_(Nevada) Dawn_Fraser Deuteróstomo EDO Cuverville-sur-Yeres Desnudo Dominique_Valera Danny_Braxton Corre_lola_corre Cuantificacion_lineal Diego_Reyes_Sandoval Coronel_Juan_Sola Eccellenza_Liguria Cyrille_Guimard Amaya_Drive_(linea_naranja) Coptopteryx Deshumanizacion Duración Ampliadora Cuatro_brazos Edificio_Federal_Alfred_P._Murrah Alpha_Piscis_Austrini Doryanthaceae Diócesis_de_Tehuantepec Desestalinizacion Draw_the_Line Discografia_de_Melody Alejandro_Mesonero-Romanos Alfa_Cancri Ametralladora_Browning_Modelo_1919 Crepusculo_(album) E_Jahandiez Diego_Cardozo_Barboza ERi Dropa Aloë Demografía_de_Groenlandia Discontinuidad Departamento_de_Salud_Pública_de_California Doctor_Atomic Altea_La_Vella Cranston Allium_babingtonii Alive_in_studio_a Dionisio_de_Paris Copa_de_Francia_de_Fútbol_2009/10 Coyuca_de_Catalan Crystal_Leefmans

html map