Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

GJ_710 Uropoda_potchefstroomensis Roque_Benjamin_Fernández VCI_Anders Museo_Arqueologico_Regional_de_la_Comunidad_de_Madrid Roberto_Álvarez_Calderon Universitaria_(Manizales) Fusión_Metamoru Río_Bueno_(Chile) Río_Bueno_(comuna) Universidad_del_Mediterráneo_(Turquía) Turnstiles_(álbum) Rosa_de_Saron Imbriani Municipio_de_Spurr_(condado_de_Baraga,_Míchigan) Gideon_Levy Municipio_de_Turner Infernal_Live_Orgasm VBulletin Goatse_cx Sabathai_Sevi Municipio_de_Watervliet_(condado_de_Berrien,_Míchigan) Municipio_de_Nashville_(Carolina_del_Norte) S-cry-ed Reten Turritis_accedens Romance_musical Trinidad_García_de_la_Cadena Ruben_Faria River_Phoenix Túmulo_tipo_Wessex VII_par_craneal Garabi G._M._Ford Municipio_de_Darwin_(condado_de_Clark,_Illinois) Fremona Glochidionopsis Rodrigo_González_Marmolejo Roto2: Gerdur_Kristny Rio_Pativilca Tupelo_Honey Municipio_ocumare_de_la_costa_de_oro Underneath_a_Northern_Sky Saad_Al_Abdullah_Al-Salim_Al-Sabah Inaki_Sarasketa_Ibánez Río_Gévora Municipio_de_Strasburg GQPA Universidad_Tecnologica_de_Manzanillo Gambrinus_liga_2009/10 GPFS Trimorfa_Protennoia Universita_degli_Studi_di_Teramo Fundulopanchax_amieti

html map