Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Alfredo_Félix_Burkard Cós(Portugal) Criminal_Minds:_Suspect_Behavior Desarrollo_tematico Coordinadora_Revolucionaria_de_Masas Danza_clásica Dia_internacional_de_la_enfermeria Dead_uncles_and_vegetables Alouatta_sara Desrouleaux Cue_(Llanes) Distrito_de_Haquira Células_principales Alvaro_de_Mendana_y_Neyra Costa_de_los_mosquitos Amok_(gastronomía) Damian_Carmona Derecho_Indiano Cross_(rio) Derechos_humanos_en_colombia Crotophaga_major Allium_scorodoprasum_subsp_babingtonii Alifatico Diego_de_Salinas Darío_Hernández_Saldaña Cordovin Cuenca_de_los_Cárpatos Dambenoit-lès-Colombe Dryadoideae Economia_a_bambú Cria_yesificada EFG_(Equivalente_Farmaceutico_Genérico) Cypripedium_boreale Derby_Museum_and_Art_Gallery Delaney_&_Bonnie_&_Friends Derivación_(lingüistica_del_hungaro) Always_a_Godmother,_Never_a_God Copiapoa_cinerea Ampliglossum_flexuosum Copa_del_Rey_de_Balonmano Dona_Manolita Dawson_crece Eddie_Bond Creisal Diabetes_LADA Corto_Laja Cónclave_de_octubre_de_1503 Ambystoma_maculatum Dover_(Carolina_del_Norte) Distrito_de_angulema Distribución_digital Copa_del_Mundo_de_Esquí_Alpino_de_2007/08 Dorvalino_Alves_Maciel Diócesis_de_Abancay Dulce_konjac

html map