Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Batalla_de_Jinyang Balkenkreuz Bhāgavat_Purāná Capitol_Studios Cerro_de_los_Castillones Bajas_de_las_misiones_espaciales Canon_de_Turín Brótula_roja Castillo_Craigdarroch Bandera_del_estado_amazonas CD_A Batallas_del_siglo_V Broadway_(San_Diego) Brisbane,_California Canton_de_Pesmes Billbergia_quadricolor Brunsvigia_major CV_873 Cabo_Jubi Carretera_León-Santander Basilica_de_Loyola Cayo_Goff Castrillón_(Asturias) Bolivianos Capítulos_de_Pucca Beaumont_du_gatinais Byron_Aldemar_Moreno Buenaventura_Rodríguez Calotmul_(Yaxkukul) Batalla_de_Garabulla Campeonato_Panamericano_de_Clubes_de_2000 Carlos_Escudero Bellville_(Georgia) Central_térmica_Los_Guinchos Bunny_Style! Baum Chamaecytisus_aggregatus Batalla_de_Nördlingen Campo_de_Vitigudino Caso_José_Bretón Bernardo_batiz Batalla_de_haliarto Años_210_a_C Capacidad_calorifica_del_agua Campaña_de_Oriente Capilla_de_Santa_Margarita_(Escocia) B737_700 Banco_Central_de_Canada Benito_Juarez_Maza Calamane Catedral_de_San_Esteban Borzicactus_weberbaueri Brutal_Metal Carbonato_amónico Carlos_Ibanez

html map