Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Base_de_datos_geográfica Bendito Batalla_de_guam Cekmekoy Banco_Central_(empresa) Bogdan_Stancu Caso_de_Amstetten Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_1927 Cantón_de_Saint_Hilaire Café_web Cadalso_(desambiguacion) Beckman_Coulter Calle_Cuna_(Sevilla) Centenario_de_la_Revolución_mexicana Campeonato_de_Europa_de_Montaña Cantón_de_Lodève Aída_Villadeamigo Catalina_Lercaro Capital_de_Costa_Rica Bhaktivinoda_Tágor Begonia_evansiana_var._simsii Bartolome_Días Bersani Catedral_de_Orizaba Bernardo_Mitnik Banchō_Sarayashiki Año_321 Capitán_Tarpals Campaña_naval_de_Montevideo_(1841) Cabo_Zhelaniya Castanea_sativa_var._microcarpa Carlos_Freile_Zaldumbide Carmen_Granadino Año_759 Canarium_thollonicum Casuarina_indica Bomba_antipista Búho_café Bósa_saga_ok_Herrauðs Banda_sonora_de_La_casa_de_cera Balantala Bain_Capital Bidens_sulfurea Campeonato_de_Francia_de_Formula_3 Chaflanado Cephalanthera_alba Blues_Blasters Challenger_de_Kitzbühel Casa_Piedra_(eventos) Ballesteros Bertamirans BWV_147 Beach-Head Cabo_de_Caballería Cecchi

html map