Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ortega_Lara Parque_nacional_Elsey Nicolas_Filiberti Peter_Dodds_McCormick Nymphaea_magnifica Pejino Pedro_Nolasco_Perez_de_Uriondo Pedro_Segura_Saenz Plaza_Fuerza_Aerea_Argentina Pesadilla_en_Elm_Street_(2010) Nar_Shaddaa Oreoselinum_nigrum Organización_territorial_de_Taiwán Planograma Nouzilly Oliva_(arbol) Nicolas_Fuss Palmela_(freguesia) Pamplona-Iruña Pachuca_de_Soto_(municipio) Old_Lyme_(Connecticut) Picea_nobilis Nyasalandia Pachylibunus_grandis Panaquire Oscar_Pereiro Need_for_Speed:_Underground_2 Porta_do_Valado Nesoluma Nerea_Pena Oso_marino_artico Paramelomys_lorentzii Pequena_Thatch Parque_nacional_Rapa-Nui Oncologia_medica Musik_in_geschichte_und_gegenwart Oligolepis_stomias NGC_216 Peninsula_de_Ushuaía Novatilia Pila_electroquímica Piedra_Mar_del_Plata Partido_de_Villarino Nu2_Lupi Pedro_de_Bruys Placa_Arabiga Parotia Plasmodiophoromycota Organo_de_Poblet Neaufles-Saint-Martin Orange_California Penghu Poinciana_(Florida) Pascal_Hervé Normas_de_Vancouver

html map