Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Panameños_en_las_Grandes_Ligas_de_Beisbol Pastor_de_Brie Pilar_Garcia_Negro Poraresia Paul_Brunbrouck NC-212_Aviocar Organización_Revolucionaria_Marxista_Política_Obrera No_Enemy_But_Time Owens_Cross_Roads_(Alabama) Olanta Oucas Patrick_Friesacher Parque_periurbano_Monte_La_Sierra Patterson_(Georgia) Octubre_de_2005 Pino_de_Colorado Omar_Lara Orquesta_Mondragon Período_cálido_medieval Orfebrería_tipo_Villena Pintura_en_corteza Paquito_(revista) Narrowcast Oncidium_macrorhynchum Nicolas_Maurice_Belay Papa_Iván Nena_Jiménez Plaza_de_la_Revolucion Musica_coral Orzales_(La_Rioja) Onsen_de_Nibukawa Papel_listado Nanda_Devi Nivrim Panavia_200_Tornado Periódico_Trazos Numero_Áureo Poemario Pomatostomus_superciliosus Pedro_Vaca_Castro_y_Quiñones Nur-ili Orquesta_Filarmónica_de_Dresde Orden_de_los_caballeros_Teutónicos Plan_Cerda Narciso_Ventalló Peculio_quasi_castrense Peninsula_ibérica Ostrero_común Naxxar_Lions_F._C. Palacio_de_los_Verdugo Pierre_Calame Pont_aeri N_P_C. Pocancy Oildale

html map