Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá_Itatín,_Paraná,_Tape,_Uruguay_y_de_los_guaycurues Grupo_Aje Históriográfica Montañas_Yan Arthur_S._Hunt Huntley_(Nebraska) Haux_(Pirineos_Atlánticos) Hampstead_(Dominica) Anormalidad Arthur_Rubinstein Atlas_lingüístico_de_Francia Hacienda_de_Los_Principes Avannaa Haplochromis_apogonoides Gustavo_primo_re_di_Svezia Hoplarchus_psittacus Halogenuro_de_acilo Angst_(álbum) Avenida_Hipólito_Yrigoyen_(Córdoba) Auchenoglanis_biscutatus Ann_Rutherford Henkelotherium HD_5388 High_We_Exalt_Thee,_Realm_of_the_Free Historia_del_chiismo Apeadero_de_Moinhos Hierba_del_aire Antonio_Garrigues_Díaz_Cañabate Grupo_Kalise_Menorquina Higos Anton_Ažbe Hitachiōmiya_(Ibaraki) Himno_di_Korsou Austrohúngaro Herbert_Louis_Samuel Molló Haitham_El_Hossainy Huevo_pochado Munarriz Archipielago_los_Testigos Movile Athens-clarke_county Ashley_Hinshaw Aurelio_París_Sanz_de_Santamaría Mision_de_Nuestra_Señora_de_Loreto_Conchó Atriplex_pugae Guillermo_Rodríguez_Lara Mortadelo_y_Filemon_El_antídoto Heroin_(canción_de_Sumo) Mirkovec Assé_le-riboul Arum_malyi Grúas_torres Avena_almeriensis Molinillo_de_especias

html map