Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

CycloMedia Dhṛitarāsṭra Dependencia_de_datos E.L.H.Y.L.D. ERP Echar_pulsos Crazy_That_Way Duración_de_un_partido_de_futbol Diamond_Foxxx Dorados_de_tijuana Alfonso_Lara Dichaea_willdenowiana Cucapa Cruz_Perez_Cuéllar DS_Lite Desamortizacion_Eclesiástica Dactylis_polygama Departamento_Capital_Misiones Amaro_Rodriguez Cuauhtémoc_Blanco_(escritor) Echium_confusum Dermophis_glandulosus De_Bary Cálico_Electronico Corpus_lingüísticos Céline_Dumerc East_McKenzie_(Dakota_del_Norte) Alunógeno Alex_Delgado Dinastia_Aragón E.L._Weeks Cámara_sin_espejo_de_objetivos_intercambiables Cuadrilla_de_Vitoria De_corazón_a_corazón_(película) Cucumis_luzonicus Crex_crex Danmarks_Næste_Topmodel Diario_digital Coppet An_Evening_with_Bon_Jovi David_Wolstencroft Cortes_Constituyentes Domblain Duckeodendraceae Departamento_del_Apurimac Criquetot_sur_Longueville David_Dobkin Allhallows_(Cumbria) Duda_metodica Diadúmeno Células_de_Müller Dotorimuk Cote_Saint_Luc Ectromachernes_elegans Crillon-le-Brave

html map