Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bertha_de_saboya Cafés_de_Buenos_Aires CLAMP_Gakuen_Kaiki_Genshou_Kenkyuukai_Jiken_File Barján Catástrofe_demográfica_tras_la_conquista_espanola_de_América Boiling_Springs_(Carolina_del_Norte) Canton_de_Saint_Benoît-du-Sault Calcitrapa_diluta Baybuzivka Centro_Nacional_de_Educación_a_Distancia Camion_grúa Barina_(Yauco) Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_2013 Benadalid_(Málaga) Caro_diario Carles_Fontseré Cañón_naval_QF_de_12_libras Babetas Capacidad_de_infiltración Buick_LaCrosse CBTis Cazapete Carmel_Moore Brunsvigia_rosea_var_longipetala Año_viejo_(Ecuador) Campaniense Berlin_(pastel) Bad_Freienwalde_(Oder) Campo_de_hielo_Patagonico_Sur Broken/EE._UU. Bases_de_las_matemáticas Centro_Instructivo_de_Arte_y_Cultura Azul_de_toluidina Canal_América_(Buenos_Aires) Bahía_de_Cádiz_(Cádiz) Causa_(Derecho) Baccharis_viscosa_var._nigricans Caribe_(antropologia) Bruno_Martínez_Sacedo Belvis Caneros_de_Los_Mochis Balon_de_Oro_1963 Blurrg Biologia_de_la_conservacion Bilis Bas_maliepaard Balsamea Beaumont_(vienne) Batalla_de_agnadello Carmelina_emilia_barberis Canis_lupus_pallipes Cantata_Santa_Maria_de_Iquique_(album_de_1978) Candelaria_(religión) Buddleja_variabilis_var_wilsonii Basilica_de_San_Jose_Oriol

html map