Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Francisco_Ortega_Vargas Feria_de_minerales_de_Tucsón Erodium_glutinosum Eriberto_Mendoza Eugen_Laubacher Estación_de_Otero_de_Escarpizo Especial_(álbum) Europe_1 Flor_de_árnica Fortaleza_Pardo_de_Cela Estudio_clinico_epidemiológico Emilio_Graterón Enrique_Gómez_Haro Flavio_Briatore Endoparasito El_barbero_del_Papa Faro_Isla_Rasa Eric_Randolph_Barnes Frangula_dodonei Esteban_Salazar_Chapela Enrique_Escudero_de_Castro El_cartel_del_humor Enrique_Maximiliano_Alderete Fracción Estacion_Florencio_Varela Felice_Romani Francisco_Silvela_Le_Vielleuze Estación_Cientifica_Antártica_Ruperto_Elichiribehety Francois_Gagnepain Eh,_Eh_(Nothing_Else_I_Can_Say) Familia_Didot Francisco_Javier_Santamaría Festival_de_Aviñon El_Tercio Ephraim_Katchalski Esparrillera Eugenio_Larruga_y_Boneta Faro_Punta_Rasa El_Carmen_(Murcia) Estación_Rio_Colorado Extinciones_masivas_del_Cambrico-Ordovícico Eustomias_tenisoni Fama,_¡a_bailar! Francis_Poulenc Estación_de_Roma_Termini Franco_De_Benedictis El_Cajon_Transit_Center_(estacion_del_tranvia_de_San_Diego) Encarnacion_Lopez_Júlvez Era_Eoarcaica El_Alamo_(Mexico) Ferrari_Challenge Euphorbia_annamarieae Elaboración_secundaria El_chico_del_apartamento_512 Estatuto_de_Autonomia_de_Cataluna_(1979)

html map