Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

MMIII Marqués_de_Estella Meurthe MGM_(España) Microrregión_del_Coreaú Gran_Premio_de_Francia_de_1960 Provincia_de_konya Louisiana_red Progradungula Mare_Nectaris Gray_la_Ville Louis_XVI_de_Francia Regla_16 Pyeongchang Pío_García-Escudero_Marquez Ludwig_Spohr Marta_Cuervo Regisseur Raiguero_de_bonanza Miguel_de_Zañartu_Santa_Maria Primer_amor_(desambiguación) Línea_45_(EMT_Madrid) Los_Altos_(país) Gotham_City_Impostors Programa_Zond Premio_Internacional_de_Literatura_de_Viajes_Camino_del_Cid Ralph_Merkle Gontaud-de-Nogaret Prop_1_en_2_ol Quimbaya_(Qundio) Marvin_Rainwater Receptor_de_estimulos_térmicos Manuel_Serrapi_Sanchez Maria-sama_ga_Miteru Mercat_Cross Manati_(Colombia) Marrón_Glacé_El_Regreso Premio_Nobel_de_Fisiología_o_Medicina Provincia_Autónoma_de_Voivodina Lydia Lockhartia_(alianza) Puerto_Rico_Islanders Precipitacion_(meteorologia) Martín_Zapater Graca_Machel Melchor_de_navarra_y_rocafull Microrregião_de_Capelinha Masacre_de_Tay_Vihn Rafael_Angel_Jorge_Julián_Barrett_y_Alvarez_de_Toledo, Quinton_Jackson María_Antonia_Fernández_de_Córdoba_y_Bernaldo_de_Quirós Miguel_Angel_Catalán_Sañudo Marquesado_de_astorga Mesembryanthemum_minimum Gobiosoma_grosvenori

html map